Jordbærtærte

Jordbærtærte er en kostbar tærte. Det er dog væsentligt billigere at lave sin egen tærte end at købe bagerens. På go.tv2.dk har de udregnet prisen på en hjemmelavet versus en fra bageren. Bagerens koster nemt 50 kr., hvor en hjemmelavet i samme størrelse vil koste 23,5 kr. at fremstille. Altså meget billigere – og hjemmelavet smager bare bedst!

Marcipan kan være svært at få fat i, når det ikke er julemåned – særligt i discountbutikkerne. Jeg handlede i Netto, som ingen marcipan havde, men Anthon Berg marcipanbrød befriet for chokolade kan sagtens anvendes. Køb så minimum 125 g marcipanbrød.
At smelte chokolade er en kunst, særligt hvis du spørger Mette Blomsterberg. Jeg anvender ofte en mikroovn til smeltning af chokolade. Her er det vigtigt at holde nøje øje med chokoladen, da den nemt brænder på. Stop mikroovnen, hvor der stadigvæk er hele stykker af chokolade, du kan nemlig ved omrøring smelte det resterende chokolade. Alternativt kan du anvende smeltning over vandbad. Afhængig af chokoladens formål i en kage anvender jeg korrekt temperering af chokolade eller blot mikroovn. Du kan læse mere om smeltning af chokolade og chokolade generelt ifølge Mette Blomsterberg her.

1 stor tærte (26-28 cm i diameter) eller flere små forme der passer til dejmængden
Mørdej
150 g hvedemel
100 g smør
50 g sukker
1/2 æg (pisk 1 æg sammen og del i 2, til mørdej og fyld)

Fyld
100 g smør
100 g sukker
100 g marcipan
1/2 æg

100 g mørk chokolade

Vaniljecreme
1 æg
15-20 g maizena
Korn af 1/2 stang vanilje eller 1 tsk. vaniljesukker
2,5 dl mælk
35 g sukker

2,5 dl piskefløde

500 g friske røde jordbær

Mørdej
Hvedemel, smør, sukker og æg æltes sammen til en ensartet dej. Stil dejen i køleskabet i 30 min., herefter er dejen nemmere at rulle ud.

Fyld
Smør, sukker, marcipan og æg røres sammen til en ensartet masse.

Rul mørdejen ud på et meldrysset bord, og beklæd en smurt tærteform med dejen. Fordel marcipanfyldet oven på mørdejen. Bag kagen ved 200 grader i ca. 20-25 min., til kagen har fået en fin gylden farve. Laver du tærten i små forme, giv da tærterne ca. 15 min. (lav imens vaniljecremen). Lad kagen køle af.

Vaniljecreme
Pisk æg og maizena sammen i en gryde. Tilsæt vanilje, mælk og sukker, og kog det hele op i 1 min. under omrøring. Fortsæt med omrøring til cremen har fået en fast konsistens, hvorefter cremen stilles til afkøling.

Smelt chokoladen i en skål over vandbad (eller i mikroovn). Pensl tærten med chokoladen og stil kagen i fryseren, så chokoladen stivner.

Pisk fløden til skum. Bland det i den afkølede vaniljecreme. Læg cremen på tærten i et pænt lag. Pynt derefter med jordbær skåret i halve.

Tip: Hvis du ønsker at lave en blank overflade på jordbærrene, kan du varme 2 spsk. abrikosmarmelade med 2 spsk. vand og pensle det på bærrene.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar