Fuldkornsbrød bagt i ovnfast form

Dette brød er kendt som verdens bedste brød. Dette skyldes at brødet er langtidshævet på køkkenbordet og derefter bagt i en ovnfast form med låg. Den lange hævning bevirker, at brødet ikke skal æltes, da gæren under langtidshævningen danner luftbobler i dejen. Bageren bruger en ovn med vanddamp, men dette har de fleste almindelige mennesker ikke i husholdningen. Ved at bage brødet i en ovnfast form med låg, holder låget dampen inde i formen. Derved varer det længere før skorpen sætter sig og bliver hård. Dette gør, at brødet hæver mere op inde i ovnen. Den ovnfaste form kan være en stegeso, støbejernsgryde eller ildfast fad med låg. Du starter på brødet 12 timer før du skal bruge det, dvs. om aftenen og bager om morgenen, eller om morgenen og bager om aftenen. Jeg har lavet opskriften til et fuldkornsbrød, ved at anvende fuldkornsmel til havldelen af det anvendte mel i opskriften.

1 brød, som passer til en 2 liters ovnfast form med låg
5 dl koldt vand
Gær på størrelse med en ært (eller 1 tsk. tørgær)
5 dl fuldkornshvedemel, grahamsmel eller anden fuldkornsmel
5 dl hvedemel
1 tsk. salt

  • Rør gæren ud i vandet. Tilsæt fuldkornsmel, hvedemel og salt.
  • Rør dejen til en ensartet masse.
  • Lad dejen hæve tildækket 12 timer på køkkenbordet – den må gerne hæve i længere tid.
  • Opvarm ovnen til 250 grader.
  • Beklæd din ovnfaste form med olie og lidt mel (eller bagepapir).
  • Hæld dejen ned i formen og bag brødet med låg i 30 min. ved 250 grader.
  • Efter 30 min. lader du brødet bage 15 min. uden låg ved 225 grader.
  • Efter 45 min. i alt er brødet færdigt, og du kan vende det ud på et rent viskestykke og afkøle.
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar