Kammerjunker uden smør

Koldskål kan laves meget meget simpelt, og meget bedre end de færdigkøbte fra butikkerne. Herhjemme blandes blot kærnemælk og sukker, og så er der koldskål – mere simpelt bliver det ikke. Egentlig er koldskål ikke usundt, det er nærmere kammerjunkerne, der er fyldt med sukker og smør. Her har jeg lavet en version uden begge dele – og resultatet var super. Jeg har lånt det meste af opskriften fra denne blog. For at få en illusion om noget sødt er der tilføjet kardemomme til disse kammerjunker, men du kan også tilsætte lidt sukker for at få dem lidt søde, men jeg synes ikke de manglede sødme. Disse kammerjunker laver jeg fremover, når der skal spises koldskål i det skønne sommervejr.

Koldskål til 1 person
2 dl kærnemælk
1 spsk. sukker

  • Hæld kærnemælken op i en skål sammen med sukker og rør til sukkeret er opløst. Smag til.
  • Der kan evt. tilsættes fintreven citronskal og / eller 1/2 tsk. vaniljesukker, er dog på ingen måde nødvendigt.

Kammerjunker – ca. 50 stk. (halve) – 1 bageplade
110 g mandler
70 g hvedemel
1,5 tsk. bagepulver
2 tsk. kardemomme
1 knsp. salt
2 æg

  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Mandlerne (med skal) blendes til fint mandelmel (i minihakker, foodprocessor, blender eller kaffemølle).
  • Bland mandler, hvedemel, bagepulver, kardemomme, salt og æg sammen. Tilsæt om nødvendigt mere hvedemel, hvis dejen er for våd.
  • Tril små kugler af dejen (ca. 1 tsk.) og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  • Tryk kuglerne lidt flade og bag kagerne ved 180 grader i 8-9 min.
  • Tag bagepladen ud af ovnen og vent til kagerne er lidt afkølede. Halver hver kage med en skarp kniv, så de ligner kammerjunker.
  • Læg dem på bagepladen med skærefladen opad.
  • Bag dem igen ved 180 grader i 10-15 min., til de er sprøde og tørre (hold øje med dem i ovnen!).
  • Afkøl kammerjunkerne og opbevar dem i en frysepose (kan også fryses) eller lufttæt beholder.
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar