Hybenmarmelade

Hyben er sprængfyldt med vitaminer. Særligt C-vitamin og A-vitamin. Rå hybenskaller er nok den fødevare som indeholder mest C-vitamin per 100 g. Oftest kendes rød peberfrugt som værende en C-vitaminbombe, men hyben inderholder 8 gange så meget C-vitamin som en rød peberfrugt. Mange ved at gulerødder er fyldt med A-vitamin, men igen indeholder hyben endnu mere. Kostfibermængden er også højest hos hyben ud af de nævnte grøntsager. Hyben er faktisk en undervurderet frugt, og bør betegnes som “superfood”.

Fik jeg nævnt at hyben er GRATIS!? De findes nemlig vildt i den fri natur – særligt bland skov- og strandområder. Så det er bare med at komme ud og plukke hyben. Sæsonen for modne hyben er i august.

Det kan være en god ide at have gummihandsker på, når du arbejder med hyben – hyben virker nemlig som kløpulver. Selve hybenskallerne virker ikke kløende, men indmaden gør – altså kernerne. Rensningen af hyben er det der tager længst tid, men det retfærdiggøres ved at hyben er gratis. Her er en opskrift på hybenmarmelade, som jeg har fået af min mormor. Marmeladen har en sød og syrlig smag, og fungerer fremragende både til ost og brød men også som chutney til kød eller som fyld i en lagkage.

Rensning af hyben
Det er kun hybenskallerne der kan spises – derfor skal kernene renses ud:
Husk hansker. Fjern blomsten og stilken. Halver bærrene og tjek for orm. Udhul bærrene, idet du fjerner kernerne med en ske. Skyl de rensede hyben og fjern eventuelle tilbageværende kerner. Læg de halve hyben på et viskestykke og lad dem tørre lidt.
En anden meget nem måde at rense hyben på ses her. Jeg har benyttet denne rensning af hyben, og resultatet blev rigtig godt, samtidig med at det var meget nemmere end manuel fjernelse af kernerne.

1 stort glas hybenmarmelade
500 g rensede hybenskaller
2,5 dl æblemost / æblejuice
1 dl citronsaft
1 dl sukker
Skal af 1 citron
1 spsk. vaniljesukker  – opskrift på hjemmelavet vaniljesukker ses her.

 • Hybenskaller og æblemost koges i en gryde med låg i 10 min.
 • Citronsaft, sukker, citronskal og vaniljesukker tilsættes og det hele koger i yderligere 25-30 min. med låg. 
 • Hæld marmeladen på helt rene skoldede glas – anvend evt. atamon, for at øge holdbarheden på marmeladen.
 • Opbevar marmeladen i køleskabet – det kan også fryses.
Print Friendly, PDF & Email

2 tanker om "Hybenmarmelade"

 1. Jes Romme

  Jeg har læst at c vitamin ødelægges ved opvarmning. Ved man hvor meget c vitamin der går tabt når det koges til marmelade? Er der overhovedet noget tilbage?

  Svar
  1. Katrine Eld Forfatter

   Hej Jes.
   Du har ret. C-vitamin er et meget følsomt vitamin og svinder under kogning. Det er svært at sige præcis hvor mange procent vitaminet falder. Det afhænger også af opbevaringen og køleprocessen af råvaren. Der er fx også stor forskel på gamle og nye kartofler, nye kartofler indeholder væsentligt mere C-vitamin end gamle. Derudover betyder det også noget at koge kartofler med skræl på. Herved bevares mere C-vitamin. Kogningen og svind afhænger også af hvor meget vand der koges i og med og hvor længe der koges. Men du har ret, C-vitaminet svinder – men det svinder ikke 100 %.

   Svar

Skriv et svar