Ris a la mande med quinoa

Quinoa udtales (kinoa), stammer fra Sydamerika og er utrolig sundt – så sundt at jeg vil betegnet det som superfood. Quinoa er ideel som vegetarmad og anvendelsesmulighederne er mange fx salat, grød, bagværk, gryderet etc. Dette fantastiske korn har et meget højt indhold af protein og aminosyrebalancen er helt i top. Indholdet af protein kan variere fra sort til sort, men quinoa kan indeholde mellem 7-22 g protein per 100 g. Ifølge Urtekrams hjemmeside indeholder deres quinoa 12-14 g protein/100 g. Ifølge Aurions hjemmeside indeholder deres quinoa 11-13 g protein/100 g. Til sammenligning indeholder hvedemel 10 g protein/100 g. Brune ris, hirse, boghvede, havregryn og hvedeklid indeholder henholdsvis 9, 11 g, 12,6 g, 13 g og 16,2 g protein per 100 g. Dermed kan quinoa indeholde næsten dobbelt så meget protein, som andre kornsorter. Af den grund er quinoa suveræn i en vegetarkost. Ikke blot er proteinindholdet højere kvaliteten af proteinsammensætningen er særdeles god, idet quinoa er rig på aminosyrerne lysin, methionin og cystein, hvor særligt det høje indhold af lysin er en fordel i forhold til andre kornsorter. Vitamin- og mineralindholdet i quinoa er også væsentligt højt, og bidrager til sundhedsværdien. Sidst men ikke mindst kan nævnes at quinoa er glutenfri.

4 personer
300 g kogt quinoa (ca. 100 g ukogt)
2 dl fløde
40-50 g flormelis
30 g mandler
1 tsk. vaniljesukker

Jordbærsovs eller kirsebærsovs.

  • Kogning af quinoa: Skyl quinoa og kog dem i dobbeltmængde vand i 15-20 min.
  • Lad kornene afkøle.
  • Pisk fløden til let skum og vend de afkølede quinoa i.
  • Tilsæt flormelis og vaniljesukker.
  • Hak mandlerne. Behold endelig hinden på mandlerne, her sidder en masse værdigfulde næringsstoffer.
  • Tilsæt mandlerne og smag ris a la manden til.
  • I stedet for den traditionelle kirsebærsovs har jeg anvendt jordbærsovs.
  • En pose frosne jordbær koges i en gryde med 1 spsk. vand til du har en passende konsistens. Du kan selvfølgelig også bruge kirsebærsovs, det smager også fremragende.
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar