blomkål

Blomkålssalat med frugtdressing

Både tørrede og friske bælgfrugter indeholder mange gode kostfibre, så det er en god ide at bruge disse i madlavningen. Bælgfrugter er linser, ærter, kikærter og forskellige slags bønner, fx kidney-, hvide-, butter- og hestebønner. Alle tørrede bælgfrugter undtagen linser skal ligge i blød før tilberedningen. Årsagen er, at de indeholder et naturligt forekommende giftstof (lektin), som kun ødelægges ved kogning efter iblødsætning i 10-24 timer. Lektin kan give ubehagelige symptomer som kvalme, opkast, diarre, og kraftige mavesmerter. Fiberindholdet i alle tørrede bælgfrugter er højt. Det er en af årsagerne til, at du får en langsommere og mere stabil blodsukkerstigning, efter du har spist et måltid med bælgfrugter. Bælgfrugter har desuden et højt proteinindhold, som gør, at du føler dig mæt i længere tid.

Tilberedningen af tørrede bælgfrugter er som hovedregel denne (læs gerne på posen med tørrede bælgfrugter, der står det også).

  • Kikærter og tørrede bønner (– alle slags).
  • Udblød de tørrede kikærter eller bønner 10-12 timer i koldt vand (tildækket).
  • Hæld vandet fra.
  • Kog dem i friskt og usaltet vand 45-60 min.
  • Afdryp dem i en sigte.

Et godt tip: Jeg iblødsætter altid hele posen med bønner og koger dagen efter, så fryser jeg de bønner som ikke skal bruges inden de næste dage. Derved har jeg altid bønner i fryseren, som er klar til brug. Hvis du ikke ønsker – eller har tid – til at tilberede de tørrede bælgfrugter, kan du sagtens købe dem på dåse.

Opskriften til denne blomkålssalat er inspireret af bogen Madkunst – vegetariske buffeter af Birgitte Winterberg.

6-8 personer
1 blomkål (ca. 750 g)
250 g kogte butterbeans eller hvide bønner (ca. 125 g tørrede bønner)
1/3 granatæble, kerner herfra – du kan også bruge blåbær eller tranebær
Et godt tip til hvordan du deler et granatæble kan du se her.

Dressing:
3 dl frosne jordbær
1 dl vand
1 rødløg
1/2 rød peberfrugt
1/2 dl hindbæreddike eller anden eddike (citronsaft kan også bruges)
1 spsk. honning
1/2 tsk. salt
Peber

  • Del blomkålen i 4 stykker. Snit hvert stykke ultratyndt på et mandolinjern eller med en skarp kniv (du kan også snitte blomkålen i meget små stykker/buketter).
  • De frosne jordbær koges sammen med vandet i 5 min., hvorefter det blendes til en fin pure.
  • Tilsæt resten af ingredienserne til dressingen og blend. Smag til – der skal være lidt bid i smagen.
  • Blomkål, butterbeans og dressing røres sammen og anrettes på et fad.
  • Drys med granatæblekerner og server.
Print Friendly

Skriv et svar