Rugbrødsboller med chokolade

Rug er utrolig rig på næringsstoffer, og har et højt niveau af livsvigtige mineraler som jern, kalcium, magnesium, kalium og zink – og det er billigt! Derudover er rug en god kilde til vitamin E og en række forskellige typer B-vitamin, der bl.a. har betydning for hjernefunktionen. Rug menes også at have en beskyttende effekt når det kommer til flere kræftformer bl.a. brystkræft. Vi danskere er verdenskendte for vores store kærlighed til rugbrød. Dog er vores (dansker) forbrug af rugbrød faldet med 40% siden 1985 – dette er en skam. Her kommer en skøn, lækker og luftig opskrift på rugbrødsboller med chokolade – jeps – chokolade gør sig nemlig særdeles godt i rugbrød (egentligt generelt på og i alt!).

Ca. 20 boller
100 g rugkerner (skårne eller knækkede)
2,5 dl vand
2 dl mørk øl (vand kan også bruges)
2 dl vand
5 g gær
2 spsk. kakao
150 g mørk chokolade, 70 %
100 g hørfrø
100 g solsikkefrø
20 g salt
180 g rugmel
280 g hvedemel

  • Kog rugkernerne i de 2,5 dl vand i ca. 15 min.
  • Lad det køle lidt af og bland de kogte rugkerner med øl og vand.
  • Tilsæt gær, kakao og hakket chokolade.
  • Tilsæt nu hørfrø, solsikkefrø, salt og rugmel.
  • Til sidst tilsættes hvedemel og der røres til en ensartet masse.
  • Lad rugbrødsdejen stå på køkkenbordet i 12-24 timer.
  • Dyp hænderne i vand og form små rugbrødsboller og læg dem på bageplader med bagepapir – processen med at forme boller går nemmere ved at dyppe hænderne jævntligt i vand.
  • Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader varmluft.
Print Friendly, PDF & Email

2 tanker om "Rugbrødsboller med chokolade"

Skriv et svar