Spelt med spinat og sød kartoffel

Spelt er en ældgammel hvedesort. Man anser den i dag for at være en krydsning mellem urhvedesorterne emmer og enkorn. Den stammer fra det 2. årtusinde f.Kr., og har været dyrket lige siden. Ved overgangen til det intensive landbrug blev spelt dog fravalgt, da udbyttet i kilogram kerner pr. hektar var mindre end hos andre hvedesorter. Spelt er dog i nyere tid blevet meget populært, hvorfor typen atter indgår i landbrugsproduktionen. Dog stadig i mindre målestok i forhold til andre hvedetyper. Derudover har spelt en anden glutensammensætning end de andre hvedesorter – måske fordi den ikke har været dyrket ligeså længe som de andre hvedesorter. Perlespelt er polerede speltkerner, som er et sundt alternativ til ris, men er ikke et fuldkornsprodukt, fordi hele kornet ikke er med. Kogt perlespelt og andre madrester kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Pak madresterne ind i en lufttæt beholder.

5-6 personer
200 g perlespelt
500 g sød kartoffel
2 spsk. olie
2 spsk. honning
1 spsk. timian, tørret
1 dl solsikkefrø
150 g frisk spinat

Dressing:
1/2 dl citronsaft
1/2 dl olie
Salt og peber
1 tsk. honning

  • Perlespelt koges efter anvisningen på posen.
  • Skræl de søde kartofler og skær dem i tern, ca. 1×1 cm.
  • Læg kartoffelternene i en frysepose og tilsæt olie, honning, timian og solsikkefrø og ryst posen.
  • Læg kartoflerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min.
  • Vask spinaten og læg den i en stor skål.
  • Perlespelten blandes med de bagte søde kartofler og dette fordeles over spinaten.
  • Dressingen røres sammen og hældes over salaten.
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar