Knoldselleri-“steg” med champignonsovs

At ovnbage et helt knoldselleri, til det er fuldstændig mørt og saftigt og helt utroligt lækkert – det er genialt. Selveste Jamie Oliver har æren for denne opskrift, som er i bogen Spar med Jamie. Bogens koncept bygger på utrolig lækker mad til meget få penge. Og ja, et knoldselleri er ultrabilligt, særligt hvis det sammenlignes med en oksesteg! Denne vegetariske (veganske, hvis du anvender sojafløde) ret giver smagsløgene kamp til stregen. Der er smæk på smagen, og alle smage er repræsenteret ved det sure, søde, salte, bitre og umami, som særligt kommer fra champignon. I den oprindelige opskrift skal knoldselleriet bages indpakket i staniol, men jeg synes meget bedre om, at bruge min stegeso (du kan også bruge et ovnfast fad / en ovnfast gryde, som er stort nok til knoldselleriet).

6 personer, afhængig af størrelsen på knoldselleriet
Steg:
1 stk. knoldselleri
1 spsk. timian, tørret eller frisk
2 spsk. olivenolie
1 dl vand
Friskkværnet peber

Sovs:
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
800 g svampe, friske eller frosne (shiitake svampe, østershatte, brune/hvide champignons og østershatte)
1/4 grøntsagsbouillonterning
1,5 dl fløde (lige præcis den slags du ønsker)
1 stor tsk. sennep
Salt og peber
Evt. 1/2-1 dl vand

Tilbehør:
200 g perlespelt (ris, bulgur, perlebyg kan også anvendes)

  • Steg: Kom knoldselleri i en stegeso (ovnfast fad/gryde) og drys med timian, olivenolie og peber.
  • Hæld lidt vand i bunden, og læg låg på.
  • Kom knoldselleriet i en 190 grader varm ovn og lad det stå i ca. 2 timer, til det er mørt.
  • Sovsen laves ca. 30 min. før servering.
  • Snit løg og hvidløg og svits i olivenolie.
  • Tilsæt svampe skåret i skiver og lad det stå i ca. 10 min. under omrøring ved middelvarme.
  • Tilsæt bouillon, fløde, sennep, salt og peber og lad sovsen blive lækker i ca. 5 min.
  • Afhængig af tykkelsen på sovsen kan du tilsætte lidt vand.
  • Tilbehør: Kog perlespelten som angivet på pakken.
  • Stil sellerien på et stort fad, og skær den i skiver. Anret sovsen omkring sellerien og drys evt. med purløg.
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar