Kartoffelsalat med æg og grøntsager

Protein er en vigtig del af kroppen, kosten og sundheden. Protein er med til at opbygge og reparere kroppen. Proteiner består af 20 forskellige aminosyrer, som i forskellige mængder og kombinationer kan danne uendelig mange forskellige proteiner. 9 af disse aminosyrer er essentielle, hvilket betyder, at kroppen er afhængig af tilførsel gennem kosten, fordi kroppen ikke selv kan danne disse aminosyrer.

Det anbefales at indtage 10-20 E% protein for voksne, hvilket svarer til 0,8-1,5 g protein / kg kropsvægt / dag. Ældre skal have mere protein. Danskernes indtage af protein er i overensstemmelse med de danske anbefalinger. Faktisk er indtaget af protein generelt højt i forhold til kroppens behov for proteiner. Omregnet i tal, er det anbefalede indtag, på ca. 0,8 g pr. kg kropsvægt pr. dag, for en person på 60 kg lig med ca. 50 g protein.

Æg er en helt genial fødevare, med et højt indhold af protein. Æg indeholder ca. 12 g protein pr. 100 g og 8 essentielle aminosyrer, valin, leucin, isoleucin, treonin, tryptofan, fenylalanin, metionin og lysin. Og vitaminerne A, E, K, B1, B2, niacin, B6, biotin, folacin og B12. Foruden mineralerne natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, kobber, jern, selen, zink, jod, mangan, krom, selen og nikkel. Æg indeholder altså mange vigtige næringsstoffer, mennesket har brug for. Derfor er det vigtigt at spise æg, og er særlig godt at spise, hvis du er vegetar.

Ved at spise denne kartoffelsalat for hver person 18 g protein.

2 personer
3 æg
400 g kartofler
150 g grønne bønner
140 g tomater
1 rød peberfrugt
2 stk. forårsløg
2 spsk. mayonnaise
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sennep
Salt og peber

 • Kog æggene i 7 minutter og overhæld dem herefter med koldt vand.
 • Skrub kartoflerne (skrællen indeholder gode vitaminer, så lad endelig denne blive på).
 • Skær kartoflerne i tern og kog dem til de er møre.
 • De sidste 2 minutter, hvor kartoflerne koger, tilsætter du de grønne bønner, så de stadigvæk er sprøde efter kogning.
 • Afkøl kartofler og grønne bønner og hæld koldt vand over dem.
 • Skær tomater og rød peberfrugt i tern.
 • Snit forårsløg.
 • Bland dressingen af mayonnaise, citronsaft, sennep, salt og peber i en stor skål.
 • Tilsæt kartofler og grøntsager og bland godt.
 • Pil æggene og skær dem i kvarte.
 • Anret kartoffelsalaten og server.

Tip: Du kan fint gemme salaten til dagen efter til frokost.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar