Dansk salat når det er bedst
Nordic Greens Salat er seneste skud på stammen hos Nordic Greens A/S. Forløberen til Nordic Greens blev grundlagt i 1948, og her dyrker vi danske tomater, agurker og peberfrugter af højeste kvalitet. Blandt andet under de velkendte brands Katrine & Alfreds og Pedersens Udvalgte.
Salatproduktionen ligger i vores nye, klimakontrollerede væksthus i Bellinge på Fyn, hvor grøn omstilling, recirkulation og naturens egne processer er i fokus. Salatproduktionen er 100 procent automatiseret fra frøet bliver sået, til salaten ligger i bakken. Vi dyrker følgende sorter: Nordic Crisp, Lolla Bionda og Noric Crisp Mix.
Væksthuset styres af operatører via computerprogrammer, og med hjælp fra kameraer tilsluttet kunstig intelligens, overvåges planterne konstant for sygdomme, svampe- og skadedyrsangreb, så vi kan gribe ind i tide. Vi har de seneste 5 år samarbejdet med ingeniører fra USA og Canada, som er blandt de dygtigste indenfor gartneri og landbrug, og alle maskiner i Nordic Greens Salat faciliteten er specialdesignede og måden, hvorpå salaten dyrkes er ikke set før.
Produktionen
Frøet spirer i en stor cubaner
Klos op ad drivhuset, i en tilstødende hal er der godt gang i de automatiserede processer. Når en række med høstklar salat forlader drivhuset, skal en nysået stå klar i kulissen, så der er flow i produktionen. Render, som er smalle rækker af stål, sendes frem på et rullebåndet og gør holdt ud for en stor specialdesignet såmaskine.
Maskinen ruller cellulosepapir lavet på majsstivelse omkring et mix af spagnum og knust kokosskal, og det rullede resultat ligner lidt en cigar. Cigaren placeres i renden, og der prikkes huller i, så frø kan lægges i.
Vækst
Renderne med frø køres herefter på en automatiseret vogn ind i det store drivhus igen. En robotarm løfter hver rende ind i en tilgængelig bane, som den skal følge de næste 4 uger.
De første 1-3 dage foregår i et mørkt og fugtigt spirekammer, inden de kører ud i sollyset. Selvom der er behagelige 22 grader og en luftfugtighed på 80 procent, så er planterne ikke kommet på nogen afslappende charterferie.
Vi blæser nemlig luft op mellem salatbladene, og dette fungerer som en konstant positiv mikrostress, der gør dem stærkere og i sidste ende giver dem en større sprødhed. Luften cirkuleres i drivhuset for at minimere tabet af varme, dog blandet med en smule frisk luft udefra. På den måde sparer vi omring 35 procent på varmeregningen, i forhold til hvis vi havde luftet ud med traditionelle ovenlysvinduer.
Vanding og cyklus
Vi er bevidste om, at vand bliver en mere og mere knap ressource. Derfor vander vi med opsamlet regnvand, hvilket betyder at vores salatproduktion bruger 90% mindre vandforbrug i forhold til produktion på friland.
Meget af den salat, der dyrkes i dag, er i et vist omfang udsat for forureningskilder. Enten overført fra jordbakterier, menneskehænder eller dyreekskrementer. Derfor bliver meget salat vasket i klor, inden det ender hos forbrugeren. Metoden er ikke sundhedsskadelig, men har betydning for salatens holdbarhed. Når salathoveder vaskes i klor, fjerner man den naturlige voks, som planten selv danner. Voksen beskytter salaten mod udtørring, og når den fjernes, mister salaten noget på holdbarheden. Hos os i Nordic Greens Salat går hverken mennesker eller skadedyr rundt i drivhuset, og derfor er der ingen grund til at bruge klor.
Væksttiden er ca. 3 uger alt efter sort, og der produceres cirka 2.500 – 3.000 tons salat årligt.
Høst
Høstmaskinen er fuldautomatisk, hvilket mindsker bakterierisikoen. Salaten berøres på intet tidspunkt af menneskehænder, og det er med til at sikre en længere holdbarhed. Salaten ikke skal skylles og er derfor klar til brug, når den lander i køkkenet hos dig.
Vi høster 7 dage om ugen, og fra salaten høstes, til den er pakket og klar i emballagen, går der under 2 min.